Oznam

10.6.2019.

Oznam

23.5.2019.

Oznam

17.5.2019.

Oznam

16.5.2019.

Anastasiia Tomliak obhájila minuloročné víťazstvo v celoštátnom kole Olympiády v ruskom jazyku

8.5.2019.

15. – 16. 4. 2019 sa v Bratislave uskutočnil 49. ročník celoštátneho kola Olympiády v ruskom jazyku (ďalej „ORJ“). Olympiádu vyhlasuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Tento rok reprezentovala Gymnázium, Študentská 4, Snina víťazka krajského kola ORJ Anastasiia Tomliak. Anastasiia sa na celoštátnej súťaži ORJ zúčastnila už druhýkrát a opäť úspešne. V priebehu dvoch dní súťažila spolu s najlepšími ruštinármi z celého Slovenska v troch disciplínach. Tak ako minulý rok, aj tento rok bola v kategórii B3, ktorá je určená len rusky hovoriacim študentom a okrem dokonalej výslovnosti a štylizácie preveruje porota aj znalosť ruskej frazeológie a najmä to, či študent dokáže presne vyjadriť nuansy ruského jazyka. Prvý deň museli súťažiaci zvládnuť písomnú časť, ktorá pozostávala z čítania s porozumením, počúvania neznámeho textu a testu z kulturológie. Súčasťou písomnej časti bol aj sloh na vyžrebovanú tému, v ktorom bolo potrebné ukázať dokonalú znalosť ruského pravopisu a gramatiky. Po skončení tejto časti bol pre všetkých prítomných naplánovaný krátky program, v rámci ktorého mohli navštíviť bratislavské pamiatky, oboznámiť sa s kultúrou a históriou mesta, navštíviť múzeum a pozrieť si výstavu umeleckých diel. Druhý deň bol venovaný ústnej časti. Súťažiacich čakali náročné debaty s odbornou porotou, ktorá preverovala ich znalosti z oblasti ruskej kultúry, histórie, kinematografie, literatúry, vedy a umenia. Svedomitá príprava, štúdium odbornej literatúry a všeobecný prehľad priniesli svoje ovocie. Anastasiia obhájila minuloročné 2. miesto a v silnej konkurencii sa opäť postavila na stupne víťazov. Strieborná medaila jej aj tento rok zabezpečí možnosť dostať sa do úzkeho kruhu kandidátov, ktorých koncom roka čaká vysnívaný týždňový výlet do Moskvy. Anastasii srdečne blahoželáme a držíme jej palce, aby jej láska k ruskému jazyku aj v budúcnosti priniesla len tie najkrajšie zážitky a spomienky.

PhDr. Martina Pčolová


Oznam

15.3.2019.

Oznam

11.3.2019.

Oznam

5.3.2019.

V hlavnom meste Európy

21.2.2019.

Posledný januárový týždeň sa študentky tretieho ročníka gymnázia za aktívnu účasť v programe EUROSCOLA 2019 zúčastnili výstavy k Európskemu roku kultúrneho dedičstva v Bruseli na pozvanie pani europoslankyne Moniky Smolkovej.
Týždeň v hlavnom meste Európskej únie sme začali krátkou prehliadkou historického centra a v poobedných hodinách návštevou Domu Európskej histórie, kde sme sa interaktívnym spôsobom oboznámili s formovaním Európskej únie. Večer nasledovalo otvorenie výstavy venovanej kultúrnemu dedičstvu východného Slovenska, ktorá sa po príhovore pani europoslankyne nieslo v duchu tradičných slovenských ľudových remesiel v spojení s prezentáciou typických slovenských jedál a vín z vinohradníckej oblasti Tokaj. Na výstave sme mali možnosť stretnúť ďalších slovenských europoslancov. Ďalšia časť návštevy sa niesla v duchu poznávania Európskeho parlamentu a účasti na rokovaní strany Európskych socialistov a demokratov. Nevynechali sme ani budovu Parlamentária a skvelú exkurziu sme ukončili účasťou na seminári ku kultúrnemu dedičstvu, kde predstavitelia miest Levoča a Bardejov, zástupcovia vinárskej oblasti Tokaj a pani riaditeľka Ústredia ľudovej a umeleckej výroby v Košiciach prezentovali krásy východného Slovenska a zrod vínnych štiav. Exkurzia bola pre nás obohacujúcou skúsenosťou a ďakujeme pani europoslankyni za pozvanie.

Adriána Avuková, Natália Hurtišová - III.B


Oznam

7.2.2019.

Oznam

20.1.2019.

Prihláška na vysokoškolské štúdium - vzor

8.1.2019.

Stiahni si ma...


Oznam

27.12.2018.

XVI. Medzinárodná olympiáda v ruskom jazyku
nomináciu do reprezentácie SR získala študentka Gymnázia v Snine Anastasiia Tomliak

20.12.2018.

Záverečná etapa olympiády prebiehala v dňoch 3. – 7. decembra v Inštitúte A.S. Puškina v Moskve, meste, ktoré ma očarilo nielen svojou jedinečnou architektúrou, ale aj príjemnou atmosférou, dobrými a pohostinnými ľuďmi. Na Medzinárodnej olympiáde sa zúčastnilo 6 študentov zo Slovenska a celkovo 146 študentov z 34 krajín sveta. V priebehu týždňa sme súťažili v troch disciplínach. Odborná porota preverila naše vedomosti z ruského umenia, kinematografie, literatúry, vedy a techniky. Nasledovala písomná časť, ktorá pozostávala z písania eseje a nakoniec sme mohli porote predviesť svoj rečnícky talent. Z tejto olympiády som si odniesla diplom za najlepšiu odpoveď z histórie Ruska a diplom za najlepšiu odpoveď z ruského jazyka. Okrem skúšok sme si stihli vychutnať aj čaro vianočnej atmosféry tejto nádhernej svetovej metropoly. Organizátori pre nás pripravili bohatý program, počas ktorého sme mali možnosť navštíviť Červené námestie, prebádať labyrint Tretiakovskej galérie, korčuľovať sa na klzisku pri VDNCh, zažiť atmosféru vianočného koncertu, navštíviť Park Gorkého a nakupovať suveníry na Arbate. Počas tejto olympiády som mala možnosť spoznať zaujímavých ľudí a nadviazať veľa nových priateľstiev. Zážitky, ktoré som si odniesla, sú nezabudnuteľné.
Odporúčam všetkým, ktorí majú radi ruský jazyk, aby využili túto jedinečnú príležitosť a zúčastnili sa na Olympiáde v ruskom jazyku, možno sa im splní sen ako mne a pocestujú do Moskvy. Ďakujem všetkým, ktorí ma podporovali, bolo mi cťou reprezentovať našu školu na Medzinárodnej olympiáde v Moskve.

Anastasiia Tomliak - IV. B


Vianočný futbalový turnaj

13.12.2018.

Oznam

10.12.2018.

Gymnaziálny päťboj prírodovedcov 2018
Súboj gymnazistov na Gymnáziu Pavla Horova v Michalovciach

7.12.2018.

V utorok 4. 12. 2018 sa uskutočnil už 13. ročník súťaže Gymnaziálny päťboj prírodovedcov, ktorého organizátorom je Gymnázium Pavla Horova v Michalovciach. Ide o súťaž 5-členných družstiev študentov 3. ročníka gymnázií zemplínskeho regiónu v riešení úloh z prírodovedných predmetov (matematiky, fyziky, informatiky, chémie, biológie). Medzi päticou súťažných tímov malo zastúpenie aj Gymnázium, Študentská 4, Snina, družstvo v zložení: Nikola Cenknerová (III.A), Nikola Kováčová (III. A), Eliška Fencáková (III. B), Oliver Leško (III. B), Diana Ščuroková (III. B). Napokon po dvoch kolách súťaže medzi študentmi gymnázií z Michaloviec, Sečoviec, Sobraniec, Trebišova obsadili konečné 3. miesto.
Celý priebeh súťaže sa niesol v príjemnej atmosfére. Všetci zúčastnení študenti si odniesli aj peknú vecnú cenu, ale to najdôležitejšie je, že si odniesli veľa pozitívnych zážitkov, skúseností a nových priateľstiev.

Mgr. Jaroslav Vološin


Prednáška: Možnosti spracovania odpadov

8.11.2018.

V piatok, 19.10.2018 navštívil našu školu Ing. Tomáš Vindt, PhD. z Ústavu recyklačných technológií na Fakulte materiálov, metalurgie a recyklácie Technickej univerzity v Košiciach (FMMR TU KE).
Spolu so svojou kolegyňou si pre našich študentov druhého a štvrtého ročníka pripravili zaujímavú prednášku na tému: Možnosti spracovania odpadov.
Žiaci získali zaujímavé informácie o dôležitosti riešenia problematiky odpadov, o cirkulačnej ekonomike či konkrétnych možnostiach recyklácie odpadu. Ústav recyklačných technológií TU KE sa zaoberá aj recykláciou priemyselného odpadu , z ktorého sa snaží opäť získať významné kovové prvky v čistej podobe alebo v podobe zlúčenín týchto kovov. Veľkou snahou pracovníkov ústavu je vybudovať Národné recyklačné centrum v Košiciach. Podnetnou diskusiou a záujmom o problematiku študenti milo prekvapili prednášajúcich.
Problematika odpadov je aj v rámci Európskej únie vysoko aktuálna a týka sa nás všetkých. Našim pedagógom a študentom nie je budúcnosť našej planéty ľahostajná. Zapájame sa do viacerých environmentálnych projektov, motivujeme žiakov k separovaniu odpadu a organizujeme zber elektroodpadu (baterky, staré mobily a podobne).
Ďakujeme za zaujímavé a podnetné slová, pracovníkom Ústavu želáme veľa úspechov a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s FMMR.

Mgr. Michaela Legemzová


Oznam

7.11.2018.

Prezident Andrej Kiska sa stretol s gymnazistami

19.10.2018.

Gymnázium, Študentská 4, Snina v tomto roku oslavuje 65. výročie založenia. Počas existencie školy jej prah prekročili mnohé známe osobnosti, ale 15. októbra sme privítali hosťa azda najvzácnejšieho – prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku.
Veľmi si ceníme, že si pán prezident vybral v rámci návštevy Sniny práve našu školu. Na pôde gymnázia privítala vzácnu návštevu v sprievode primátora mesta Štefana Milovčíka riaditeľka školy Iveta Lazorová. Po zvítaní so žiakmi na chodbách školy, ktoré bolo veľmi priateľské a neformálne, nasledovalo rokovanie s učiteľmi o súčasnom stave školstva na Slovensku, o jeho kvalitách i víziách do budúcnosti. Pán prezident sa zajímal o históriu školy, o uplatnenie absolventov i o podmienky na vzdelávaciu činnosť. Po tejto debate sa hostia presunuli do auly medzi viac ako stovku študentov. Na besede pán prezident zdôraznil najmä význam kvalitného vysokoškolského vzdelania a dôležitosť orientácie na také študijné odbory, v ktorých možno nájsť v budúcnosti uplatnenie. Za najdôležitejšie považuje to, aby naši múdri a vzdelaní mladí ľudia ostávali doma, prípadne sa po kvalitnom štúdiu v zahraničí vracali späť na Slovensko. V diskusii náš hosť odpovedal na otázky týkajúce sa súčasnej politickej situácie na Slovensku, prízvukoval nutnosť aktívneho zapájania sa mladých ľudí do spoločenského života. A keďže sa naši študenti skutočne snažia byť aktívnymi občanmi, poprosili pána prezidenta, aby práve on otvoril kampaň v rámci programu Euroscola: „Ja voliť idem! A ty?“, ktorou by chceli aktivizovať ľudí najmä zo svojho okolia, aby sa zúčastnili volieb, lebo každý hlas je dôležitý. Pán prezident ochotne súhlasil a spolu s riaditeľkou školy poslali tento odkaz prostredníctvom fotografie ďalej medzi nás všetkých.
Aké bolo teda stretnutie s prezidentom pre žiakov gymnázia? Príjemné, bezprostredné a najmä inšpirujúce.

Simona Regecová, III.A


Oznam

19.10.2018.

Jesenné Zamagurie

19.10.2018.

Teoretické vedomosti z geografie si na vlastnej koži vyskúšali v stredu 3. októbra žiaci tretieho ročníka Gymnázia, Študentská 4 v Snine. Tento krásny jesenný deň využili na spoznávanie krás Zamaguria.
Prvou zastávkou bol povesťami opradený Červený Kláštor v krásnej prírode Pienin, ktorý sme si pozreli aj z poľskej strany Dunajca. Neskôr sme „zakotvili“ južnejšie, v kúpeľnom mestečku Vyšné Ružbachy, kde sme sa prešli anglickým parkom až k najväčšiemu travertínovému termálnemu jazierku v strednej Európe. Poslednou navštívenou lokalitou bol Ľubovniansky hrad aj s neďalekou expozíciou ľudovej architektúry.
Exkurzia nás obohatila o nové zážitky a poznatky z tohto severného kúta Slovenska. Veríme, že počas štúdia budeme mať ešte možnosť poznávať aj ďalšie zaujímavé miesta Slovenska.

Simona Regecová, III.A


Gymnazisti v Levoči

19.10.2018.

Navštívili ste niekedy Levoču? Videli ste nádherný Chrám sv. Jakuba? Prechádzali ste sa krásnym Námestím Majstra Pavla? Zažili ste atmosféru za stredovekými hradbami, kde doposiaľ prebýva duch Levočskej bielej pani? NIE?
Aj ja a moji spolužiaci zo VI.SEXTY a 2. ročníka sme ešte pred niekoľkými dňami vyslovili zväčša túto odpoveď. Všetko sa ale zmenilo v stredu 10. októbra, keď sme navštívili toto krásne mesto v rámci dejepisnej exkurzie, ktorú pre nás pripravili naše učiteľky Malá a Vokaľová. A čo sme sa dozvedeli? Bolo toho veľa, ale niečo spomeniem...
Levoča je od roku 2009 zapísaná v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Mesto priam dýcha históriou a významnosťou našich predkov. Cesta sem nám síce trvala trocha dlhšie, keďže Levoča je od Sniny vzdialená približne 150 kilometrov, no stálo to za to. Spolu so sprievodkyňou z informačného centra mesta Levoča sme prešli jedno z najkrajších slovenských námestí a videli sme veľmi veľa historických budov, ku ktorým nám toho veľa povedala. Mňa najviac zaujal dom, kde bývala "Levočská biela pani" vlastným menom Juliana Korponaiová-Géciová, ktorá sa vraj, ako som už spomínala, doteraz objavuje v mestských hradbách. Tiež sa mi veľmi páčila celková architektúra mesta, veľa zelene, nádherný park, no a samozrejme krásna levočská radnica s arkádami. Najviac však zaujala "klietka hanby", pochádzajúca zo 16. storočia, ktorá slúžila na verejné vystavovanie ľudí, ktorí sa previnili proti dobrým mravom. A treba povedať, že mravy minulej doby boli na celkom inej úrovni ako tie dnešné. Do klietky sa bolo možné dostať za ohováranie, klamstvo, opilstvo či nočné hýrenie. Ak prídete do Levoče, zaiste navštívte aj Dom majstra Pavla, ktorý je autorom najvyššieho dreveného triptychového oltára na svete, vyrezaného z lipového dreva. Jeho výška je viac ako 18 metrov. Úžasné, tak ako celé mesto...
Mohla by som napísať ešte veľa, ale ako sa vraví: „Raz vidieť je viac ako stokrát počuť“. Tak šup šup milovníci histórie, Levoča na Vás čaká v svojej plnej kráse.

Sofia Bandurčinová, VI. SEXTA, redigovala PaedDr. Andrea Malá


Európsky deň jazykov na Gymnáziu

3.10.2018.

Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa v celej Európe každoročne oslavuje Deň jazykov 26. septembra už od roku 2001. Cieľom tohto dňa je podnietiť 800 miliónov Európanov z členských štátov Európskej únie, aby sa v školách aj mimo nich, učili viac jazykov. S presvedčením, že jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie väčšieho interkultúrneho porozumenia a kľúčovým prvkom bohatého kultúrneho dedičstva nášho kontinentu, Rada Európy podporuje mnohojazyčnosť v celej Európe.
Túto mnohojazyčnosť podporujeme aj v našom gymnáziu, kde si žiaci môžu vybrať z bohatej ponuky cudzích jazykov. Naša škola ponúka vyučovanie anglického, ruského, nemeckého, francúzskeho a španielskeho jazyka.
26. septembra aj žiaci nášho gymnázia oslávili svojimi aktivitami jazykovú rozmanitosť Európy. Tento deň si prišli užiť na gymnázium aj žiaci zo základných škôl v Snine. Žiaci a študenti mali možnosť zoznámiť sa so všetkými jazykmi, ktoré sa v našom gymnáziu vyučujú. Spoznávali jazyk prostredníctvom rôznych zábavných aktivít alebo hier, ale aj zaujímavými prednáškami, kvízmi a prezentáciami. Nechýbali ani súťaže, pričom na víťazov vždy čakala sladká odmena či malé občerstvenie vo forme koláčikov, sladkostí, ovocia, ale aj anglického čaju, ktoré vždy vedeli vyčarovať úsmev na tvári. Na chodbách školy panovala príjemná atmosféra, ktorú dopĺňala hudba v rôznych jazykoch, ozývajúca sa z tried.
Počas tohto dňa si viac uvedomujeme dôležitosť učenia sa cudzích jazykov, uvedomujeme si kultúrnu rozmanitosť Európy. Európsky deň jazykov si na Gymnáziu, Študentská opakujeme každý rok, aby sme vedeli, aké odlišné môžu byť jazyky, ale cez učenie sa jazykov a oboznamovania sa s kultúrou iných národov sa tie odlišnosti stierajú. Hľadáme to, čo nás spája. Koľko jazykov človek pozná, toľkokrát je predsa človekom.
Tešíme sa aj na budúci rok, kedy budeme môcť opäť osláviť tento deň a znova si pripomenúť, akú bohatú kultúru má Európa.

Tomáš Gazda, I.A


Gymnazisti na kolesách

3.10.2018.

V stredu 19. 9. Gymnázium v Snine podporilo akciu s názvom Európsky týždeň mobility 2018, ktorý sa niesol v znamení hesla Kombinuj a choď! Cieľom Európskeho týždňa mobility je každoročne motivovať ľudí, aby využívali alternatívnu dopravu, a tak odľahčili svoje mesto nielen od áut, ale aj od výfukových plynov, ktoré unikajú do okolitého ovzdušia.
Táto myšlienka sa zapáčila tímu Ambasádorov Európskeho parlamentu (EPAS) na gymnáziu a v rámci programu EPAS i EUROSCOLA zorganizovali pre svojich spolužiakov deň, takpovediac, na kolesách. Hlavnou myšlienkou akcie Gymnazisti na kolesách bolo využiť a kombinovať akékoľvek dopravné prostriedky, ale bez motora a škodlivých emisií. A tak vyše 80 študentov prišlo na vyučovanie na bicykloch, kolobežkách, kolieskových korčuliach či na skateboardoch. Snaha zaktivizovať kamarátov ku konkrétnemu kroku na zlepšenie životného prostredia aj vlastného zdravia sa podarila a my veríme, že takýto spôsob prepravy sa mnohým zapáčil natoľko, že ho budú využívať i naďalej.

Matúš Lučka, II.A


Europoslanec medzi gymnazistami

3.10.2018.

Na Gymnáziu v Snine sa už tradične konajú besedy a prednášky s významnými predstaviteľmi verejného diania. Jednou z takýchto osobností je poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec, ktorý prijal pozvanie študentov a dňa 19. 9. 2018 zavítal na pôdu školy.
Na besede s europoslancom mali druháci, štvrtáci a členovia tímu EPAS a Euroscola možnosť získať odpovede na otázky týkajúce sa aktívneho občianstva a aktuálnych tém v EÚ. Pán Štefanec prítomných oboznámil s dôležitosťou angažovaných občanov v spoločnosti a pripomenul aj nutnosť zapájať sa do bežných občianskych aktivít. Zvýraznil najmä potrebu zvýšenia účasti vo voľbách do Európskeho parlamentu, ale aj vo voľbách všeobecne. Následne otvoril diskusiu so študentmi, ktorí svoje podnetné otázky kládli najmä v elektronickej forme. Hosť objasnil svoj postoj voči európskemu zákonu o autorskom práve a odpovedal na otázky týkajúce sa cenzúry a filtrov na blokovanie obsahu na internete. Ďalej predstavil víziu zlepšenia podmienok spotrebiteľov na európskom trhu v oblasti dvojitej kvality potravín. Okrem iného poskytol aj aktuálne informácie o zrušení striedania letného a zimného času v októbri 2019.
Vďaka profesionálnemu prístupu pána Štefanca odchádzali prítomní z besedy plní pozitívnych emócií a nových poznatkov o témach, ktoré zaujímajú aj nastupujúcu generáciu aktívnych občanov.

Oliver Leško, III. B


„Očarujúca Ľubovňa“

3.10.2018.

V súčasnosti je cestovanie a spoznávanie historických miest, či pamiatok veľmi „trendy“. Nezabúdame však pritom na naše rodné Slovensko? Žiaci Gymnázia na Študentskej ulici v Snine pravidelne navštevujú zahraničné krajiny Európy, no často si neuvedomujú, že aj Slovensko im ponúka miesta, ktoré sa oplatí navštíviť.
Cieľom dejepisných exkurzií sú preto často východoslovenské mestá a obce, ktoré priam dýchajú históriou. O tomto sa presvedčili žiaci II. SEKUNDY a IV. KVARTY, ktorí v stredu 19. septembra navštívili Starú Ľubovňu.
Sprievodca nám počas prehliadky priblížil históriu Ľubovnianskeho hradu, o tej vám nebudem písať, choďte a presvedčte sa, že je ozaj bohatá. Mňa napríklad zaujalo, že na hrade bol väznený Móric Beňovský a nielen mňa očarila okolitá scenéria, či výhľad z hradnej veže vo výške 710 m.n.m. Skanzen je sám osebe priam nádherný, ponúka v jednotlivých domcoch architektúru z viacerých okolitých obcí. Zaujímavý bol určite drevený kostol z Matysovej aj s pôvodným zdobením a ikonostasom. V čase našej návštevy sa na hrade konala konferencia o stravovaní v minulosti. Aj takéto podujatia zaiste prispejú k rozvoju turizmu na Slovensku, a preto je aj na nás, domácich, aby sme ich podporili.
Za naše triedy môžem povedať, že sme zas videli niečo nové a už sa tešíme na ďalšie zaujímavé exkurzie, ktoré podnikneme s našou školou.

Haničáková Tamara, IV. KVARTA, redigovala PaedDr. Malá Andrea


Noc výskumníkov 2018

28.9.2018.

28. 9. 2018 sa študenti II.A, II. B a VI. SEXTY nášho gymnázia zúčastnili 12. ročníka prestížneho festivalu vedy na Slovensku – Európska Noc výskumníkov 2018 v Košiciach. Noc výskumníkov 2018 sa nám snažila poodhaliť vedu našej každodennej rutiny.
V priestoroch obchodného centra Atrium Optima sme videli 81 vedeckých stánkov a prezentácií z – Technickej univerzity v Košiciach, Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Prešovskej univerity v Prešove, Univerzity Komenského v Bratislave, Žilinskej univerzity v Žiline a výskumných ústavov Slovenskej akadémie vied: Kreatívna škola pipetovania, Zaujímavý svet experimentálnej fyziky, Tajomný svet neurónov, Častice v službách človeka, Matematika v experimentoch, Od buniek ku kométam, Plazy a ľudia, S ďalekohľadom na cestách, Človek v informačnej bezpečnosti, Robot tvoj kamarát, Spoznaj motor planéty, Supravodivosť a nízke teploty, modely strojov a áut, ekologické budovy a chovateľstvo a veľa ďalších zaujímavostí z rôznych oblastí vedy a techniky na Slovensku.

so


Oznam

5.9.2018.

Oznam

23.8.2018.

Oznam

16.8.2018.

© ® 1.7.2010.