Karpatské nebo



observatórium Kolonica



riešené príklady - MAT, FYZ, CHE

Oznam

2.8.2018.

Európska mládež spoznáva Viedeň

24.6.2018.

V dňoch 26.5. - 2.6.2018 sa žiaci Gymnázia v Snine už po druhý krát zúčastnili akcie, ktorú pre mládež z celej Európy usporadúva Rakúske ministerstvo pre vzdelávanie.
V hlavnom meste Rakúska sme strávili skvelých šesť dní, počas ktorých sme si prezreli množstvo pamiatok - zámky Schönbrunn, Hofburg a Belvedere, Cisársku hrobku, Cisársku pokladnicu, Cisárske apartmány, prezreli sme si kostoly sv. Štefana a sv. Karola, mali sme možnosť pozrieť sa na ranný tréning koní v Dvornej jazdeckej škole, taktiež navštíviť Albertínu, kde boli aj obrazy známych maliarov z rôznych období. V utorok večer sme mali jedinečnú príležitosť pozrieť si predstavenie muzikálu v jednom z viedenských divadiel. V našom programe nechýbali ani múzeá, napríklad Múzeum cisárovnej Sisy, Technické múzeum a Múzeum Viedne, v Národnej knižnici sme si pozreli zbierky kníh Habsburgovcov, navštívili sme najstaršiu ZOO v Európe, ktorá je otvorená už od roku 1752, Dom mora a samozrejme nesmel chýbať Zábavný park Práter.
Počas našich potuliek Viedňou nás sprevádzala sprievodkyňa z Ministerstva pre vzdelávanie, ktorá nám svojim výkladom priblížila históriu jednotlivých pamiatok. V bohatom programe si určite každý našiel niečo, čo ho zaujalo a obohatilo jeho vedomosti o hlavnom meste Rakúska a samozrejme povzbudilo v učení sa nemeckého jazyka, ktorý si mohli žiaci pri tejto exkurzii vyskúšať aj prakticky.

Mgr. Eva Ignácová


Súťaž družstiev prvej pomoci

24.6.2018.

V súťaži družstiev prvej pomoci krásne 1. miesto získali naši zdravotníci: A. Galandová, J. Galanda, N. Semjonová, A. Ohradzanská, B. Čopáková, M. Darjanin... blahoželáme


Exkurzia gymnazistov v Paris – Disneyland

20.6.2018.

Dlhoročnou tradíciou žiakov z Gymnázia na ulici Študentskej v Snine sa stala návšteva Paríža – hlavného mesta Francúzska. V dňoch 25. 04 - 30. 04. 2018 sme opäť navštívili túto európsku metropolu, ktorá je križovatkou histórie, umenia, módy a elegancie.
Naše objavovanie sa začalo v zábavnom parku Disneyland, v ktorom sme konečne mohli vybiť všetku svoju energiu a cítiť sa znovu ako malé deti vo veľkej rozprávke. Nasledujúce dni sme boli ohúrení historickou atmosférou v zámku Versailles, v Louvri i v Notre Dame. Mesto na Seine ponúklo aj tradičné lahôdky pre selfie chtivých teenagerov. Veď kto by si nechal ujsť fotku pod Eiffelovou vežou či pred Víťazným oblúkom?
Aj keď dlhá cesta nebola pre nás prechádzka ružovou záhradou, určite ani jeden z nás neoľutoval, že sme sa na ňu vydali. Nadšenie zo známych miest Paríža i nadšenie z objavovania pre nás nových a nepoznaných zákutí perly Francúzska v nás zanechalo spomienky na celý život.

Sarah Mária Lelková, III. B


Navštívili sme hlavné mesto Európy – Brusel

20.6.2018.

Už prešlo jedno desaťročie, odkedy sa Slovensko vydalo na spoločnú európsku cestu, na cestu budovania spoločenstva európskych krajín. Snahou Európskej únie je zviditeľniť svoje orgány a priblížiť sa bežnému občanovi, a to aj prostredníctvom exkurzií v európskych inštitúciách pod záštitou jednotlivých poslancov Európskeho parlamentu. Študenti Gymnázia, Študentská 4, Snina už neraz takúto možnosť využili. Tentokrát si príležitosť na vlastnej koži zažiť atmosféru zjednotenej Európy nenechala ujsť pätica tímu Ambasádorskej školy EP. V dňoch 21. - 25.mája 2018 navštívili na pozvanie europoslanca Borisa Zalu prekrásnu metropolu Belgicka i celej Európy Brusel. Keďže cesta začínala v Bratislave, využili naši gymnazisti možnosť navštíviť NR SR, kde sa zúčastnili krátkej exkurzie tejto našej zákonodarnej inštitúcie. Hlavný cieľ putovania však sídlil v Bruseli a bol ním Európsky parlament. Hneď po príchode do Bruselu čakala všetkých účastníkov spoločná večera a krátka debata s pánom europoslancom Borisom Zalom. Druhý deň sa niesol v znamení získavania poznatkov o spoločnej Európe. Zúčastnili sme sa brífingu so stálym predstaviteľom SR pri NATO, ktorý nám priblížil, ako funguje Severoatlantická aliancia a oboznámil nás s najnovšími aktualitami z prostredia medzinárodnej bezpečnosti. Navštívili sme úžasné interaktívne múzeum európskej histórie a potom sme sa presunuli priamo tam, kde sa rozhoduje o spoločnom osude európskych národov, do budovy Európskeho parlamentu. Tu, v centre diania, sme sa opäť stretli s pánom Zalom na diskusii o aktuálnom dianí v EÚ. Na stretnutí sa zúčastnila aj pani europoslankyňa Monika Smolková, ktorá nám priblížila kohéznu politiku EÚ. Tento príjemný a zaujímavý deň sme ukončili na balkóne v rokovacej sále Európskeho parlamentu, kde práve zasadal výbor regiónov. Pár dní, ktoré sme prežili v centre európskeho diania, nás obohatilo o množstvo nových vedomostí a zážitkov, na základe ktorých sme si odniesli množstvo inšpirácií do nášho ďalšieho štúdia.

Juraj Danko, VII.SEPTIMA


Na cestách i necestách Európy

20.6.2018.

Študenti Gymnázia, Študentská 4, v Snine dostali na prelome mája a júna možnosť navštíviť sídlo Európskeho parlamentu v Štrasburgu a vidieť na vlastné oči mnohé krásy Európy. Vďaka pozvaniu europoslankyne Moniky Beňovej sa členovia tímu EPAS (Ambasádorskej školy EP) a žiackej školskej rady, spolu s úspešnými účastníkmi súťaží a vyučujúcimi vybrali na exkurziu do jedného z centier diania Európskej únie.
Cesta po Európe začala návštevou rakúskeho Hallstattu. Nie nadarmo sa hovorí, že je to najfotogenickejšie mestečko našich juhozápadných susedov. Priamo z jeho pestrofarebných uličiek sa nám ponúkal ohromujúci výhľad na okolitú prírodu. Ďalšou zastávkou bola naša hlavná destinácia, Štrasburg. Prezreli sme si jeho historické centrum, zastavili sa pri známej katedrále Notre-Dame a popoludní nás čakala najdôležitejšia časť dňa, návšteva Európskeho parlamentu. Po chvíli strávenej obdivovaním architektonického charakteru tejto budovy nás prišla osobne privítať pani Beňová. Priblížila nám aktuálne dianie v EÚ, načrtla fungovanie tejto inštitúcie a zodpovedala nám množstvo otázok o svojom pôsobení v EP. Po chvíli nasledovala prezentácia vedená jej asistentom, v ktorej sme sa dozvedeli viac informácií o prepojení jednotlivých orgánov EÚ a o histórii, funkcii a dôležitosti Európskeho parlamentu. Všetkých nás zaujala možnosť zúčastniť sa stáže na pôde tejto inštitúcie. Po tejto besede sme sa presunuli priamo do rokovacej sály, kde sa nám naskytol pohľad na práve prebiehajúcu diskusiu europoslancov. Záver nášho programu v Štrasburgu však neznamenal koniec našej exkurzie. Presunuli sme sa na Francúzsku riviéru, konkrétne do Nice, ktoré nás uchvátilo známou Anglickou promenádou lemovanou palmami, početnými plážami, galériami a rušným historickým centrom. Nasledovala zastávka v pobrežnom meste St. Tropez, preslávenom žandármi v podaní Luis de Funes. Nenechali sme si ujsť ani návštevu blízkeho Port Grimaud, považovaného za francúzske Benátky a prešli sme sa aj po červenom koberci Filmového paláca v Cannes. Posledný deň sme sa vydali do stredovekej dedinky Èze, jednej z vyhľadávaných zastávok Provensálska, ktorej exotické kaktusové záhrady nám ponúkli nádherný panoramatický výhľad na riviéru a navštívili sme aj miestnu parfumériu Fragonard. Naše putovanie sme zakončili v neďalekom kniežatstve Monako. Videli sme tamojšiu katedrálu, oceánografické múzeum, mohutný kniežací palác a prešli sme sa aj po štvrti Monte Carlo, známej svojimi kasínami.
Celú exkurziu plnú zaujímavých zážitkov sme si nesmierne užili a dúfame, že sa podobná príležitosť čoskoro zopakuje. Táto skúsenosť nám všetkým dodala chuť do ďalšej činnosti a už teraz sa tešíme na budúce aktivity na pôde nášho gymnázia. Naša vďaka patrí najmä pani Monike Beňovej, vďaka ktorej sme mohli navštíviť Európsky parlament, zúročiť svoje znalosti cudzích jazykov, dozvedieť sa zaujímavé informácie, ktoré môžu ovplyvniť náš profesijný rast, a na vlastnej koži okúsiť, ako chutí, a v Provensálsku aj vonia, Európa.

Oliver Leško, II. B


Európa v odraze dejín na Gymnáziu v Snine

20.6.2018.

Deviaty máj je vyhradený na Gymnáziu, Študentská 4, v Snine pre Európu. V tento deň si totiž pripomíname Deň Európy, ktorý je oslavou mieru a jednoty na našom kontinente. Práve deviaty májový deň je výročím deklarácie Roberta Schumana. Tento francúzsky minister zahraničných vecí vo svojom prejave prednesenom v Paríži v roku 1950 navrhol novú podobu politickej spolupráce v Európe, ktorá by zabránila vojnám medzi európskymi národmi. A to bol zrod myšlienky o spoločnej Európe, ktorá dnes funguje ako Európska únia.
V tomto roku sa oslavy v našej škole niesli v duchu histórie Európskej únie i najznámejších dejinných udalostí v Európe vôbec. Ambasádori Európskeho parlamentu z radov študentov si pre svojich spolužiakov pripravili zaujímavé predpoludnie, počas ktorého si gymnazisti zmerali svoje sily v zábavno-súťažnej hre zameranej na dejiny európskych národov. Dvadsaťosem dvojíc sa snažilo výtvarne znázorniť najzaujímavejšie či najdôležitejšie momenty z histórie členských krajín EÚ.
Názory na spoločnú Európu sú rôzne. Jedni sú zástancami tohto spoločenstva, iní zasa euroskeptikmi. Pravdou však je, že študentom Únia prináša nepochybne množstvo výhod, či už sú to volania bez roomingu, voľný pohyb osôb, alebo programy Erasmus, Erasmus+, Euroscola a EPAS, vďaka ktorým mladí ľudia môžu spolupracovať, cestovať a spoznávať krajiny Európskej únie, ich obyvateľstvo, kultúru, tradície, a tak zisťovať, že sme naozaj všetci zjednotení v rozmanitosti.

PaedDr. Silvia Regecová


Oznam

29.5.2018.

Vydarený plavecký výcvik mladších gymnazistov

25.5.2018.

Začiatkom mája sa žiaci II. SEKUNDY a III. TERCIE Gymnázia na Študentskej ulici v Snine zúčastnili plaveckého výcviku v Humennom. Pod odborným dohľadom inštruktorov sa žiaci za dva týždne naučili základy plávania rôznych plaveckých spôsobov. Na konci kurzu sa uskutočnila minisúťaž, v ktorej študenti navzájom súperili a porovnávali medzi sebou svoje zdokonalené plavecké schopnosti. V porovnaní so začiatočnými hodnotami sa výkony účastníkov výrazne zlepšili. Všetci si z plaveckého kurzu odniesli skvelé zážitky, výbornú náladu a aj sladkú odmenu.

Tamara Haničáková, žiačka III. TERCIE


Oznam

19.5.2018.

Oznam

17.5.2018.

Krajské kolo súťaže ČVOH

29.4.2018.

Dňa 26.4.2018 sa na Hvezdárni a planetáriu v Prešove uskutočnilo krajské kolo astronomickej súťaže "Čo vieš o hviezdach?". Zúčastnili sa jej aj študenti nášho gymnázia - Anton Juško, Denisa Gerbócová a Daniel Bakajsa študenti I. A triedy, ktorí sa v tvrdej konkurencii mladých astronómov z nášho kraja nestratili. Študenti si z tejto súťaže odniesli množstvo nových zaujímavých poznatkov a skúseností, ktoré zužitkujú vo svojom ďalšom vzdelávaní sa v astronómii.

so


Gymnazisti na francúzskom predstavení

27.4.2018.

La Tsigane de Lord Stanley (Cigánka lorda Stanleyho) - romantické, poetické, rebelantské, ale predovšetkým humorne ladené predstavenie mladých francúzskych hercov vo veku od 6 do 18 rokov z predmestia Paríža, s pôvodmi siahajúcimi do Afriky, Ázie či Európy.
V piatok 20. apríla študenti Gymnázia v Snine, učiaci sa francúzsky jazyk, mali možnosť sledovať práve túto tematickú divadelnú hru, ktorá putuje po svete už 5 rokov. Študenti mohli počuť francúzštinu priamo od rodených Francúzov, započúvať sa do ich prízvuku a obohatiť svoju slovnú zásobu.
Herci rozprávali kombinovane dvomi jazykmi, a to francúzštinou a slovenčinou. Perfektne sa vcítili do svojich rolí. Vďaka nim nám predviedli život kočovných cigánov za čias Gálov. Veru, nemali to ľahké, spoločnosť ich odsúdila skôr než by im chcela porozumieť. Avšak vždy sa nájde zopár hrdinov, ktorí zachránia situáciu a v tomto prípade to bol práve Lord Stanley, zamilovaný do Anatílie, kočovnej Cigánky.
Presahujúc rómsku tematiku, predstavenie hovorí o odvrhnutí a postoji našej spoločnosti voči cudzincovi a voči chudobe. Predstavenie je ódou na rešpekt, toleranciu a slobodu vo všetkých jej podobách. Rešpektovať druhého, znamená prijať jeho odlišnosti. Áno, vo svete v ktorom žijeme, je naozaj miesto pre každého.

Katarína Barančíková, VII. SEPTIMA

Ohlasy:

PhDr. Tamila Drozdová: Grand merci (veľká vďaka) v mene našej školy za možnosť obdivovať veľké talenty a živé divadelné umenie. Deti zo sociálne slabších parížskych štvrtí vytvorili dojímavý príbeh, v ktorom sa postavili proti sebe večne vzdorní Galovia proti Cigánom, a príbeh nemožnej lásky medzi Cigánkou a anglickým aristokratom. Téma stále aktuálna, spracovaná s citom a humorom, plná pestrofarebných kostýmov a rómskej hudby v štýle veľkého Kusturicu.
Katarína Barančíková VII. SEPTIMA: Predstavenie ma veľmi bavilo. Bolo dynamické, pomaly sa stupňujúce. Herci boli vynikajúci.
Veronika Britanová III.B: Divadelného predstavenie bolo pre mňa určite veľkým zážitkom. V prvom rade to bolo tým, že v divadle Alexandra Duchnoviča som bola prvýkrát. Predstavenie bolo úžasne, príbeh mal svoje čaro a herci boli úžasní. Nutné je podotknúť, že účastníci vedeli po slovensky, takže aj úplný neznalec francúzskeho jazyka si odniesol svoje.
Juraj Danko VII. SEPTIMA: Emócie, vášeň, túžba, láska i nenávisť. To všetko je súčasťou tejto hry. Ľudská zloba a pýcha prevýšila všetky hranice a stoja proti láske dvoch mladých ľudí, navonok rozdielnych, ale vo vnúti rovnakých. Cigánka lorda Stanleyho je dielom neobyčajnej kvality. Detská nevinnosť ukazuje zmysel človečenstva, vysvetľuje to, čo je dobré a čo zlé. Dielo poukazuje na rovnosť medzi ľuďmi. Je dobré byť rasistom, xenofóbom? Aj na tieto otázky Vám zodpovie.
Diana Stanková II. B.: Začiatok predstavenia už pred divadlom je dobrý nápad. Veľmi nás to všetkých nadchlo. To, že sa francúzski herci naučili po slovensky, pridáva na hodnote tomuto predstaveniu. Ich vystúpenie zožalo veľký úspech a potlesk.
Martin Morong II. A: Na tomto predstavení ma najviac zaujalo to, že sa začalo atypicky pred divadlom krátkym tancom, po ktorom nasledovalo usadenie v sále. Zaujímavé je, že sa herci naučili tak dobre po slovensky a bez problémov odohrali celé predstavenie.
Nikola Dunajová II. A: Predstavenie sa mi veľmi páčilo, pretože bolo nezvyčajné počuť Francúzov rozprávať po slovensky. Je úžasné, ako sa dokázali naučiť po slovensky za tak krátky čas. Herci boli veľmi šikovní a vyžarovala z nich pozitívna energia.
Tamara Haničáková III. TERCIA: Na tomto predstavení sa mi najviac páčil nezvyčajný úvod v podobe tanca, ktorý sa odohrával na chodníku pred divadlom. Detskí herci podávali úžasné herecké aj tanečné výkony a dej spestrili slovenskými vetami. Z divadla som si odniesla výborný umelecký zážitok a neváhala by som ho navštíviť znova.
Dorota Špuntová VII. SEPTIMA: Kto by už len čakal, že Rómovia žijúci vo Francúzsku majú toľko hereckého talentu? Ich výkon ma doslova posadil na sedačku, z ktorej som s obdivom sledovala, s akou ľahkosťou vedia rozosmiať diváka. Klobúk dole aj za ich šikovnosť, pretože pre cudzinca nie je ľahké naučiť sa slovenský jazyk.
Timea Macanová III. TERCIA: Myslím si, že predstavenie bolo jedinečné tým, že sa začalo pomerne netradične - tancom na ulici. Taktiež oceňujem odhodlanie a usilovnosť hercov, ktorí predstavenie odohrali po slovensky.


Úspech gymnazistky v celoštátnom kole Olympiády v ruskom jazyku

14.4.2018.

48. ročník Olympiády v ruskom jazyku (ďalej „ORJ“) bol pre študentku Gymnázia, Študentská 4 v Snine Anastasiiu Tomliak výnimočný. Olympiádu vyhlasuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a tento rok súťaž prebiehala 9. – 10. apríla v Košiciach. V priebehu dvoch dní najlepší ruštinári zo Slovenska súťažili v troch disciplínach. Mali možnosť konverzovať s odbornou porotou o aktuálnych témach, otestovať svoje vedomosti z kulturológie Ruska a zároveň ukázať svoj rečnícky talent. 48. ročník ORJ bol pre ruštinárov mimoriadne lákavý. Pre výhercov celoštátneho kola bola pripravená jedinečná ponuka. Príležitosť, o ktorej sníva každý zanietený študent ruského jazyka, a to účasť na Medzinárodnej olympiáde v ruskom jazyku, ktorá sa bude konať v Moskve. Anastasiia Tomliak sa na celoštátnom kole ORJ zúčastnila prvýkrát a úspech sa hneď dostavil. Odbornú porotu si získala najmä bohatými znalosťami v oblasti histórie, kultúry a umenia Ruska a v závere súťaže aj emotívnym prednesom literárneho textu. Sen sa stal skutočnosťou, Anastasiia získala vytúžené umiestnenie medzi prvými troma súťažiacimi a odniesla si z olympiády striebornú medailu. Od Moskvy ju delí už len krôčik. V blízkej budúcnosti bude Anastasiia bojovať o vstupenku do krajiny, ktorej jazyk jej prirástol k srdcu a dosahuje v ňom vynikajúce výsledky. Anastasii srdečne blahoželáme a želáme veľa úspechov pri ďalšej reprezentácii našej školy.

PhDr. Martina Pčolová


Martin Petrovaj úspešný na Krajskej prehliadke Stredoškolskej odbornej činnosti

12.4.2018.

Stredoškolská odborná činnosť (SOČ) je súťaž zameraná na 17 odborných oblastí (prírodovedné, technické, humanitné a spoločenskovedné odbory), ktorej cieľom je podpora a vyhľadávanie talentovaných a nadaných žiakov SŠ, rozvíjanie tvorivých kompetencií žiakov, kritického myslenia, odborno-teoretických vedomostí a odborno-praktických schopností a zručností.
Jubilejný 40. ročník Krajskej prehliadky prác SOČ, ktorý sa konal 6. 4. 2018 na SPŠE v Prešove, bol úspešný aj pre študenta VII. SEPTIMY nášho gymnázia Martina Petrovaja, ktorý sa po obhajobe svojej práce Využitie počítačových hier pri výučbe programovania na SŠ v silnej konkurencii v odbore 14 - Didaktické pomôcky umiestnil na peknom 3. mieste. Srdečne blahoželáme.

Mgr. Martina Rosičová


Gymnazisti na Majstrovstvách SR

9.4.2018.

Žiakom Gymnázia na Študentskej ulici v Snine sa podaril nevídaný úspech. Pri svojej prvej účasti v súťaži postúpili až na Majstrovstvá Slovenska stredných škôl. Po vyrovnaných výkonoch vo všetkých postupových kolách sa prebojovali na záverečný turnaj do Tatranskej Lomnice, kde sa cez víkend konali Majstrovstvá Slovenska v elektronických šípkach. Počas celej súťaže dokázali chlapci držať krok s konkurenciou a vďaka bojovným výkonom a nesmiernej túžbe víťaziť, potrápili viacerých favoritov. Súťažili 4-členné družstvá a hralo sa 501 SINGLE OUT. Na majstrovstvách nás reprezentovali M. Kyjovský, J. Lukáč, J. Zboraj a F. Mika. V silnej konkurencii záverečného turnaja chlapci nepostúpili zo skupiny a osadili konečné 10. miesto na Slovensku. V postupových kolách, ktoré sa počas roka konali v Košiciach, okrem spomínaného kvarteta hrali aj M. Kremeň a M. Furmančuk. Za predvedené výkony chlapcom blahoželáme a držíme palce do ďalších ročníkov.

Mgr. Michal Kočan


Gymnázium Snina slávi Medzinárodný deň frankofónie

5.4.2018.

Keď sa povie marec, možno začnete premýšľať nad tým, že 8. marca si treba spomenúť na všetky ženy, alebo, že by sa patrilo prečítať nejakú knižku, veď je to predsa mesiac knihy, že sa pomaly, ale isto blíži Veľká noc a že si hádam čoskoro vymeníme zimne kabáty za letné...
Pre nás, milovníkov francúzštiny, má tento mesiac špeciálne miesto v našich srdciach z úplne iného dôvodu. Je to MESIAC FRANKOFÓNIE. V tento mesiac sa uskutočňuje po celom svete mnoho akcií, ktoré vedú k podpore a rozvoju tohto svetového jazyka. Aj francúzštinári Gymnázia v Snine sa 28. marca 2018 pridali k medzinárodnej oslave Mesiaca frankofónie. V Sninskom kaštieli pre návštevníkov pripravili skvelý program na tému l‘Histoire de France a previedli ich dejinami Francúzska od začiatkov osídlenia až po vládu posledných kráľov. Dôležité osudové okamihy z vývoja Francúzska si žiaci pripomenuli pomocou hudby, spevu, tanca, divadla, šermu a dobových kostýmov.
Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí sa aktívne akokoľvek podieľali na podujatí Deň frankofónie, prispeli svojím nadaním, prácou, nápadmi, iniciatívou, skúsenosťami a dobrou náladou. Veľký úspech mali aj špeciality francúzskej kuchyne a boli to skutočne pochúťky hodné kráľov.
UN GRAND MERCI À TOUS!

PhDr. Tamila Drozdová


Gymnazisti na exkurzii v Úpravni vody v Stakčíne

5.4.2018.

Dňa 21.3.2018 absolvovali naši žiaci druhého ročníka odbornú exkurziu v priestoroch Úpravne vody v Stakčíne. Exkurzia sa uskutočnila pri príležitosti Svetového dňa vody (22.3.) v rámci predmetu chémia a jej cieľom bolo prepojiť teoretické vyučovanie s praxou.
Žiaci absolvovali odbornú prednášku, prezreli si všetky priestory prevádzky s odborným výkladom pracovníka prevádzky a dozvedeli sa mnohé cenné informácie nielen o samotnej úprave vody.
V Stakčíne je najväčšia úpravňa vody na Slovensku. Voda tam priteká z neďalekej vodárenskej nádrže Starina. Sledovanie kvality vody zabezpečuje biologický monitoring, na ktorom sa podieľajú technologické zariadenia Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti v spolupráci so pstruhom dúhovým a lastúrnikmi: Fish monitor a Mossel monitor, ktoré sú napojené na počítač s vyhodnocovacím programom. Kvalita surovej vody zo Stariny, odoberanej zo štyroch výškových stupňov, je veľmi dobrá a nevyžaduje si náročný proces úpravy na pitnú vodu. Upravená voda sa z prevádzky v Stakčíne dostáva do okresov Snina, Humenné, Vranov nad Topľou, Michalovce, Trebišov, Prešov a Košice.
Študenti sa zamysleli aj nad tým, že kvalitná pitná voda z otvoreného vodovodného kohútika nie je samozrejmosťou pre mnohých ľudí na svete a Slovensko je jednou z mála krajín, kde sa nemusíme zásobovať balenou pitnou vodou.

Mgr. Michaela Legemzová


Za zaujímavosťami Malopoľska

29.3.2018.

Krakov. Čo sa Vám vybaví pri názve druhého najväčšieho mesta Poľska, ktoré je zároveň metropolou Malopoľského regiónu? Pre Slovákov to nie je také známe mesto ako Viedeň či Praha, no svojou krásou a kúzelnou atmosférou zaujme každého minimálne tak ako tretiakov z Gymnázia v Snine, ktorí koncom marca absolvovali tradičnú exkurziu k našim severným susedom.
Prvou a najdôležitejšou zastávkou bol neslávne známy koncentračný tábor Osvienčim, symbol holokaustu. Pietne miesto, ktoré pripomína pominuteľnosť života a možnosť relatívneho chápania základných ľudských práv a slobôd. Kto prejde jeho zákutiami, ten si uvedomí dôležitosť zdravých a neustále „pestovaných“ medziľudských vzťahov.
V hlavnom meste južného Poľska študenti nevynechali Krakovskú pýchu – mestský zámok Wawel. Vďaka milej a pohotovej sprievodkyni to nebola len nudná prehliadka Wawelskej katedrály a stredovekom voňajúcich uličiek mesta, ale aj neuveriteľný zážitok plný nových informácií, premiešaných humorom a zaujímavými faktami o tomto meste. Gymnazisti si užili aj večernú atmosféru Krakova, v ktorej dominovala obdivuhodná Mariánska katedrála a Sukienica na Hlavnom námestí.
Úžasným zakončením exkurzie bol zostup do najväčšej soľnej bane v Poľsku Wieliczky. Okrem miest ťažby mohli účastníci vidieť ohromnú katedrálu so soľnými lustrami, oltárom, schodmi, sochami, obrazmi... A tí odvážnejší olízali steny Wieliczky a okúsili ju na vlastnej koži.
Krakov, historické mesto kráľov, a jeho okolie jednoducho majú čo ponúknuť. ZAPRASZAMY!

Katarína Barančíková, VII. SEPTIMA


Na Majstrovstvách Slovenska SŠ aj sninskí gymnazisti
„Šach je viac ako šport“

29.3.2018.

V dňoch 26. – 27. 3. 2018 sa v Martine uskutočnili Majstrovstvá Slovenska SŠ, na ktorých malo svoje zastúpenie aj družstvo Gymnázia Snina. Študenti Alžbeta Hudáková, Samuel Gič, Tomáš Harvan, Jozef Leňko obsadili pekné 14. miesto z 22 účastníkov. Blahoželáme.

Mgr. Alena Jušková


Všetci sme spotrebitelia

27.3.2018.

Pätnásty marec je Európskym dňom spotrebiteľov. V duchu hesla: „Všetci sme spotrebitelia.“ pripravil tím Ambasádorskej školy Európskeho parlamentu Gymnázia v Snine pre svojich spolužiakov dvojhodinový program venovaný tejto problematike. Cieľom bolo pripomenúť dôležitosť spotrebiteľov, ich strategickú funkciu na trhu a zároveň zvýšiť informovanosť a vzdelanie o zodpovednej spotrebe. Študenti prvého ročníka a V. KVINTY sa mali možnosť dozvedieť o právach a povinnostiach spotrebiteľov, kritériách výberu vhodných tovarov a výrobných chybách produktov. Teoreticky, ale aj prakticky si prehĺbili svoje znalosti o reklamačnom procese, zákonom stanovenej záručnej lehote tovaru či inštitúciách zameraných na ochranu spotrebiteľských práv. Program pokračoval v duchu praktického spoznávania. Študenti rozdelení do súťažných tímov hľadali nesprávne kroky pri obchodnom styku spotrebiteľa a predajcu, určovali záručnú dobu vybraných produktov, vyberali správne symboly ošetrovania textilných výrobkov a napokon si zmerali svoje sily v spotrebiteľskom kvíze. Aktívne a s dôvtipom riešili pripravené úlohy, čím potvrdili, že v prípade potreby budú vedieť získané vedomosti uplatniť v praktickom živote. Veď predsa, všetci sme spotrebitelia.

Oliver Leško, II. B


Oznam

18.3.2018.

Vedecké dielne - Onkológia (VDO) 2018 aj v sninskom Gymnáziu

14.3.2018.

21. februára sa v prednáškovej aule našej školy uskutočnil ďalší ročník aktivít v rámci edukačno-popularizačného projektu Vedecké dielne Onkológia. Projekt zastrešuje Ústav experimentálnej onkológie BMC SAV a Nadácia Výskum Rakoviny. Cieľom projektu je upriamiť pozornosť na potrebu onkologickej prevencie na všetkých jej stupňoch. Rovnako ako prevencia je v onkológii mimoriadne dôležitý výskum, pretože je tu stále veľa neznámeho. Nadácia považuje výskum za rozhodujúci faktor, ktorý môže zastaviť nepriaznivé predpovede pre vývoj onkologickej chorobnosti.
Naši študenti mali možnosť dozvedieť sa dôležité informácie o onkologických ochoreniach, možnostiach prevencie a spôsoboch liečby. Tento ročník VDO bol spestrený možnosťou interaktívneho zapojenia sa študentov prostredníctvom mobilnej aplikácie.
Veríme, že aj medzi našimi gymnazistami sú budúci vedci a lekári, ktorých možno aj tieto VDO inšpirovali k možnosti využiť svoj potenciál k naplneniu vízie kontroly onkologického ochorenia. K tejto vízii však môžeme prispieť všetci: starajme sa o svoje zdravie, lebo NIE JE TO MIMO NÁS.

Mgr. Michaela Legemzová


5 boj gymnazistov

14.3.2018.

V dňoch 13. a 14. 3. 2018. sa v našom Gymnáziu uskutočnil 9. ročník súťaže Gymnaziálny päťboj prírodovedcov. Ide o súťaž päťčlenných družstiev tried II. a III. ročníka našej školy v riešení úloh prírodovedného charakteru, teda úloh súvisiacich s matematikou, fyzikou, chémiou, biológiou a informatikou. Po tuhom boji v kategórii II. ročník vyhralo družstvo II. B. triedy a v kategórii III. ročník sa na prvom mieste umiestnilo družstvo III. B. triedy. Všetky družstvá si odniesli vecné ceny a zúčastnení študenti v obecenstve veľa pozitívnych skúseností a nových poznatkov.
Hlavným cieľom podujatia bolo popularizovať prírodovedné predmety a príťažlivým spôsobom motivovať prírodovedne nadaných mladých študentov.

so


Gymnazisti na lyžiach

27.2.2018.

Týždeň pred jarnými prázdninami absolvovali žiaci prvého ročníka 4-ročného štúdia, V. KVINTY a III. TERCIE 8-ročného štúdia Gymnázia na Študentskej ulici v Snine lyžiarsky kurz. V nádhernom prostredí Vysokých Tatier, na perfektne upravených svahoch v Tatranskej Lomnici, zvládli všetci účastníci základy zjazdového lyžovania. Jedno z najlepších stredísk na Slovensku ponúklo začiatočníkom aj pokročilým lyžiarom široké možnosti výučby a zdokonaľovania lyžovania. V závere týždňa si študenti svoje zručnosti otestovali v obrovskom slalome. S nástrahami trate si najlepšie poradili : 1. Kristián Kolinčák 25,60 s, 2. Juraj Kerekanič 26,06 s, 3. Martin Bobrik 27,76 s. V kategórií dievčat boli najlepšie 1. Alexandra Pčolová 27,17 s, 2. Mária Kočanová 28,66 s, 3. Gabriela Rapcová 28,82 s. Určite treba spomenúť aj fakt, že k vydarenému kurzu prispelo aj počasie, ktoré pri inverzii ponúklo nezabudnuteľné výhľady zo Skalnatého plesa.

Mgr. Michal Kočan


Experimentovanie po nemecky

21.2.2018.

V školskom roku 2017/18 je sninské Gymnázium zapojené aj do projektu Nadácie Volkswagen Slovakia a Goetheho inštitútu “Experimentovanie po nemecky”.
V tomto projekte ide o praktickú výučbu nemčiny prostredníctvom experimentov. K nim sú vypracované pracovné listy, ktoré využívajú metódu CLIL (Content Language Integrated Learning), ktorá integruje cudzí jazyk do odborného predmetu. Ide o prepojenie cudzieho jazyka s ďalším nejazykovým predmetom, v tomto prípade konkrétne s prírodovednými predmetmi. Žiaci sa stretávajú s rôznymi situáciami, riešia ich v cudzom jazyku a zároveň využívajú poznatky z nejazykového predmetu.
Pracovné listy obsahujú tieto témy – voda, vzduch, magnetizmus, čas, auto, látky či rastliny, ktoré sú rozpracované na krátke experimenty. Ku každej téme sú vypracované i cvičenia na slovnú zásobu, pri niektorých aj teória. Práca s pracovnými listami môže byť hodnotená pomocou tzv. preukazu vedca. V ňom si žiaci svoje experimenty vyhodnotia, napíšu, čo ich zaujalo a aké nové poznatky získali. Počas experimentovania si žiaci precvičujú počúvanie a čítanie s porozumením, písanie a rozprávanie po nemecky. Učia sa tak žiaci cudzí jazyk rýchlejšie a sú viac motivovaní.
Do tohto projektu sú zapojení hlavne žiaci II.SEKUNDY 8-ročného gymnázia, pretože projekt je určený pre mladších žiakov, ktorí sa vyučujú nemecký jazyk. Zatiaľ sme vrámci projektu zrealizovali v mesiaci december dva experimenty a do konca školského roka zrealizujeme ďalšie zaujímavé experimenty.

Mgr. Eva Ignácová, učiteľka nemeckého jazyka, koordinátorka projektu


Vydarený turnaj

21.2.2018.

Žiacka školská rada pri Gymnáziu v Snine v spolupráci s učiteľmi telesnej a športovej výchovy usporiadali 15. februára 2018 školský volejbalový turnaj, ktorý sa odohral v priestoroch Mestskej športovej haly v Snine. Zúčastnilo sa ho osem družstiev, ktoré mali šancu ukázať svoje nasadenie a tímového ducha počas štrnásťzápasového maratónu. Na treťom mieste sa umiestnila II. A, ktorá si neporadila s favoritom v skupine a mohla hrať len o tretie miesto. Na druhom mieste skončila II. B, ktorá utrpela prvú porážku až priamo vo finále. Favoriti turnaja z III. B odohrali celý turnaj bez jedinej prehry a mohli sa tešiť zo zaslúženého víťazstva. Najlepšími v celom turnaji boli Lucia Leňková a Maroš Kyjovský.

Filip Mika, II. B


Aténska škola 21. storočia: demokracia a ľudské práva
Dávid Revák opäť postúpil na celoštátne kolo OĽP

12.2.2018.

Olympiáda ľudských práv má pevné postavenie medzi predmetovými olympiádami už niekoľko rokov. Jej hlavný cieľ je prispieť k ľudskoprávnemu vzdelávaniu, rozvoju demokratického občianstva a v neposlednom rade aj ku kultivácii poznatkov a postojov mladých ľudí, ktorí dnes, mnohokrát nekriticky, preberajú názory a postoje od iných ľudí.
Aj preto sa my - pedagógovia tešíme, keď môžeme pracovať so študentmi, ktorí majú „vlastný pohľad na svet“. Jedným z nich je nepochybne aj študent 4. ročníka Gymnázia v Snine – Dávid Revák. Práve on sa zúčastnil krajského kola Olympiády ĽP v Prešove a postúpil na celoštátne kolo súťaže po tom, čo úspešne absolvoval písomný vedomostný test a prezentoval vlastný postoj k otázke uplatňovania a realizácie občianskych, politických, hospodárskych, sociálnych a kultúrnych práv u osôb so zdravotným postihnutím.
Nosnou témou jubilejného XX. ročníka súťaže je „Aténska škola 21. storočia: demokracia a ľudské práva“. Je to vysoko aktuálna téma aj z dôvodu, že dnešné liberálne systémy svojou podstatou zbavujú zodpovednosti nad konaním, a tak zároveň ohrozujú samotné ľudské práva. Musíme sa preto stále viac zamýšľať nad citátom novovekého anglického filozofa Johna Locka: „Moja sloboda končí tam, kde začína sloboda druhého.“, a teda vytýčiť akúsi hranicu, o ktorej Locke hovorí...

PaedDr. Andrea Malá


Sninskí gymnazisti na Dni otvorených dverí v Prešove

7.2.2018.

Dňa 1. 2. 2018 sa 24 študenti 3. a 4. ročníka Gymnázia na Študentskej ulici v Snine zúčastnili Dňa otvorených dverí na Fakulte výrobných technológií Technickej univerzity v Košiciach, ktorá má ako jediná fakulta košickej Technickej univerzity svoje sídlo aj v Prešove.
Fakulta výrobných technológií je jednou z deviatich fakúlt Technickej univerzity a tvorí ju 8 katedier a 3 ústavy. V minulom roku 2017 oslávila 25. výročie svojho založenia a aj pri tejto príležitosti boli úplne zmodernizované priestory a vybavenie učební, laboratórií a dielní pre praktickú výučbu. Fakulta vychováva absolventov plne pripravených pre budúce zamestnanie, o čom svedčí aj ich vysoká úspešnosť uplatnenia sa v praxi.
Našich študentov zamestnanci fakulty najskôr privítali vo vynovenej aule fakulty, kde ich oboznámili s možnosťami štúdia, s akreditovanými študijnými programami, ktoré fakulta ponúka, s podmienkami prijímacieho konania, s možnosťami ubytovania a stravovania v študentských internátoch, s mimoškolskými študentskými aktivitami, či už športovými, ale aj spoločenskými. Potom sa študenti rozdelili do skupín a prezreli si zmodernizované laboratóriá a dielne fakulty, kde získali informácie, ako prebieha praktická výučba. Najväčší záujem bol o laboratórium programovania robotov pre 3D tlač a počítačové konštruovanie technických systémov. Študenti si vyskúšali aj skateboard na elektrický pohon i elektrický bicykel.
Aj počas tejto návštevy vysokoškolskej fakulty získali naši študenti množstvo informácií o štúdiu na vysokej škole s technickým zameraním, dozvedeli sa, kde všade sa môžu absolventi fakulty po skončení štúdia zamestnať, mali možnosť vidieť na vlastné oči priestory a vybavenie laboratórií. Veríme, že aj takáto skúsenosť a získané poznatky im pomôžu pri správnom rozhodovaní sa, ktorým smerom sa majú uberať po skončení gymnaziálneho štúdia.

Mgr. Jaroslav Vološin


Lyžiarsky kury 2018

9.1.2018.

Oznam

13.12.2017.

Gymnazisti na návšteve v Goetheho inštitúte v Bratislave

7.12.2017.

My, študenti Gymnázia v Snine, ktorí sa učíme nemecký jazyk, sme v prvý decembrový piatok vycestovali na exkurziu do Bratislavy. Hneď po príchode sme navštívili Goetheho inštitút. Keďže sme boli veľká 43 členná skupina, pracovali sme rozdelení do menších skupín, podľa úrovne našich vedomostí nemčiny. Prezreli sme si knižnicu, v ktorej sa nachádzali rôzne knihy, hry a nahrávky v nemeckom jazyku a taktiež sme sa dozvedeli veľa zaujímavosti o možnosti štúdia v nemecky hovoriacich krajinách. Naša "animátorka" bola veľmi milá a sympatická slečna, ktorá vedela z prednášky o nemeckých knihách a o Nemecku urobiť zaujímavú a hlavne zábavnú činnosť. Študenti maturitného ročníka, ktorí by chceli študovať v Nemecku, sa zaujímali hlavne o možnosť urobiť si certifikát, potrebný pre štúdium v zahraničí. Po prednáške sme sa presunuli pred Prezidentský palác, kde nás čakal veľmi milý sprievodca, ktorý nám ukázal Bratislavu. Prešli sme takmer všetkými uličkami Starého mesta a zistili sme, že naše hlavné mesto je naozaj krásne a bohaté na kultúrne pamiatky. Keďže bolo veľmi chladno, nemohli sme sa dočkať, kedy dôjdeme do nákupného centra Eurovea, zohrejeme sa a minieme všetky peniaze, ktoré nam rodičia dali. Večer sme ešte okúsili úžasnú atmosféru vianočných trhov v centre Bratislavy. Všade sa šírila vôňa ovocného vianočného punču a škoricového trdelníka, ktorému sme nevedeli odolať. Z našej exkurzie sme si odniesli množstvo zážitkov a na krásy Bratislavy budeme ešte dlho spomínať.

Monika Vajdová, I.B


Sninské gymnazistky si "lámali" hlavy

4.12.2017.

Dňa 1. 12. 2017 sa štvorčlenné družstvo študentiek III. TERCIE Gymnázia na Študentskej ulici v Snine zúčastnilo na 17. ročníku súťaže Lomihlav. Lomihlav je matematická súťaž organizovaná združením STROM a Prírodovedeckou fakultou Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach pre žiakov základných škôl a príslušných tried osemročných gymnázií. Súťaž trvá (čarovných) 66 minút a úlohou súťažných družstiev je v danom čase vyriešiť čo najviac z 20 matematických úloh, 5 hlavolamov a 5 hádaniek. Úlohy sú zoradené podľa náročnosti a za správne riešenie družstvá body získavajú, za nesprávne riešenie naopak strácajú. Tento sedemnásty ročník bola táto súťaž podporená aj v rámci národného projektu IT Akadémia, ktorého partnerskou školou je aj Gymnázium na Študentskej ulici v Snine.
V tomto školskom roku sa do tejto zábavno-vedomostnej súťaže zapojilo 50 družstiev zo základných škôl a osemročných gymnázií z celého Slovenska. Svoje želiezko v ohni malo aj Gymnázium, Študentská 4, Snina, ktoré zastupovali žiačky III. TERCIE: Ema Čorňáková, Tímea Macanová, Kristína Mandzáková a Karin Tokárová, ktoré si z tejto súťaže odnášajú diplomy za účasť. Vecnými cenami bolo odmenených prvých desať družstiev.

Mgr. Jaroslav Vološin


Sninskí prírodovedci v Michalovciach

30.11.2017.

Dňa 28. 11. 2017 sa päťčlenné družstvo študentov tretieho ročníka Gymnázia na Študentskej ulici v Snine zúčastnilo na 12. ročníku súťaže Gymnaziálny päťboj prírodovedcov. S myšlienkou realizácie takejto súťaže medzi študentmi gymnázií Zemplínskeho regiónu prišli pred dvanástimi rokmi zanietení pedagógovia Gymnázia Pavla Horova v Michalovciach. Cieľom súťaže je zviditeľniť a popularizovať prírodné vedy na školách, podchytiť záujem a motiváciu mladej generácie v oblasti prírodných vied. Zmyslom súťaže je zároveň vytvorenie priestoru pre stretávanie sa mladých ľudí, pre nadväzovanie nových kontaktov, výmenu poznatkov, skúseností, názorov.
V tomto školskom roku sa do tejto oblastnej súťaže zapojilo päť gymnázií Zemplínskeho regiónu: organizátor Gymnázium Pavla Horova Michalovce, Gymnázium Sobrance, Gymnázium Snina, Gymnázium Trebišov a Gymnázium Veľké Kapušany. Naše Gymnázium, Študentská 4, Snina reprezentovalo družstvo v zložení: Dávid Janko (III. B), Martin Jelo (III. A), Kristína Mariničová (III. B), Martin Petrovaj (VII. SEPTIMA) a Ľubomíra Riľaková (III. A). Úlohou súťažiacich družstiev bolo vyriešiť po dve zadania z piatich prírodovedných disciplín: matematiky, fyziky, chémie, biológie, informatiky a svoje riešenie následne prezentovať pred ostatnými družstvami a členmi poroty, za čo im boli udelené body.
Súťaž sa konala v príjemnej priateľskej atmosfére, všetci študenti sa s nadšením a chuťou púšťali do jednotlivých zadaní, aby čo najviac pomohli svojmu tímu. Priebeh súťaže bol napínavý a o celkovom poradí rozhodla až posledná otázka druhého kola. Napokon bol výsledok súťaže nasledovný: 1. miesto: Gymnázium P. Horova Michalovce (19,5 b.), 2. miesto: Gymnázium Snina (15,0 b.), 3. miesto: Gymnázium Trebišov (11,25 b.), 4. miesto: Gymnázium Sobrance (11,0 b.), 5. miesto: Gymnázium Veľké Kapušany (9,5 b.).
Všetci zúčastnení študenti si odniesli domov vecné ceny a okrem nich veľa príjemných zážitkov, nových skúseností, nových poznatkov, nových kamarátov. Overili si, že to, čo sa v škole v prírodovedných predmetoch naučili, vedia využiť na riešenie problémových úloh a čo je hlavné, vedia svoje riešenia aj vysvetliť ostatným a obhájiť si ich.

Mgr. Jaroslav Vološin


Športové šípky

27.11.2017.

Študenti sninského Gymnázia sa zúčastnili historicky prvého turnaja v športových šípkach. Súťažilo štvorčlenné družstvo chlapcov v zložení M. Kyjovský, M. Kremeň, M. Furmančuk (II. A) a J. Lukáč (II. B). V ťažkej konkurencii tímov, ktoré sa šípkam venujú už niekoľko rokov, sa naši chlapci nestratili a len malý krôčik ich delil od medailových bojov. Z turnaja v Košiciach, ktorý bol organizačne výborne pripravený, si chlapci okrem krásnych emócií odnášajú aj dôležité skúsenosti do ďalších súťažných kôl.

Mgr. Michal Kočan


Za dverami Gymnázia v Snine

24.11.2017.

Deň otvorených dverí má na Gymnáziu v Snine svoju tradíciu. Aj tento, v poradí už deviaty ročník, otvorila riaditeľka školy RNDr. Iveta Lazorová v aule školy, zaplnenej žiakmi ôsmych a deviatych ročníkov základných škôl zo Sniny i okolia. Svojim mladším kamarátom študenti predstavili možnosti využívania cudzích jazykov v praxi i cestovania krajinami Európy v rámci programov Erasmus+ a EPAS, ktoré škola ponúka. Tí, ktorí sa viac zaujímajú o informatiku, získali informácie o aktuálnom projekte IT Akadémia. Skupinu hostí tvorili najmä žiaci základných škôl, no už tradične ju rozšírili predstavitelia mesta a kultúrnych inštitúcií, bývalí zamestnanci školy, rodičia a najmä absolventi, pre ktorých je už tradíciou stretnúť sa na pôde svojej bývalej školy nielen s učiteľmi, ale aj s bývalými spolužiakmi a spoločne prejsť známymi i menej známymi zákutiami budovy, v ktorej prežili časť svojho života.
Za dverami odborných učební a laboratórií čakali na návštevníkov gymnazisti, ktorí prezentovali prístupným, zaujímavým a mnohokrát i vtipným, zábavným a nápaditým spôsobom svoje poznatky i zručnosti nadobudnuté počas vyučovania aj v rôznych záujmových krúžkoch, ktoré v škole pracujú. Hostia tak mohli vidieť ukážky študentských prác, vypočuť si jazykové prejavy z cudzích jazykoch, zapojiť sa a vyskúšať si rôzne didaktické hry, vedomostné kvízy a testy, netradičné pokusy, prácu s modernou technikou, overiť si svoju telesnú zdatnosť alebo sa niečo nové naučiť cez zážitkové aktivity. Na multifunkčnom ihrisku zápolili štyri družstvá futbalistov o putovný pohár v Gymkocupe, ktorý tentoraz poputoval do Uble. Návštevníci sa so školou mohli rozlúčiť pohľadom na naše Slnko vďaka ďalekohľadu umiestnenému vo fyzikálnom laboratóriu.
Za dverami Gymnázia v Snine sa určite ukrýva množstvo zaujímavých, vážnych i zábavných vecí, no najmä ľudia, ktorí s radosťou každoročne v rámci osláv Dňa študentstva príjmu medzi seba svojich hostí a ponúknu im možnosť prežiť spoločne neopakovateľnú atmosféru svojho DOD-u. A ten je vždy nový, iný, originálny, no najmä nabitý energiou, ktorú gymnazisti vedia zmysluplne využiť, ale aj rozdávať.

PaedDr. Silvia Regecová


Súčinnostné ukážkové cvičenie spojené s prezentáciou techniky

22.11.2017.

Dňa 27. októbra 2017 sa v areáli Gymnázia v Snine, ul. Študentská 4, uskutočnilo súčinnostné cvičenie civilnej ochrany v spolupráci s Odborom krízového riadenia Okresného úradu v Snine spojené s prezentáciou techniky Colnej správy SR, špeciálneho chemického vozidla Kontrolného chemického laboratória (KCHL) – Jasov a Hasičského a záchranného zboru SR (HaZZ SR).
Úlohou cvičenia bolo:
- praktické precvičenie riešenia záchranných prác a evakuácie pri ohrození osadenstva neznámou látkou,
- spohotovenie výjazdovej skupiny krízového štábu, nadviazanie spolupráce pri riešení mimoriadnej udalosti,
- overenie varovnej služby a informačnej služby,
- určenie a rozvinutie miesta riadenia pre činnosť riadiacich a záchranných zložiek,
- overenie metodických postupov pri riešení stanovených úloh,
- spôsob odvolania síl a prostriedkov.
Na základe simulovanej vzniknutej situácie bolo prostredníctvom školského rozhlasu vyhlásené chemické nebezpečenstvo a vykonaná evakuácia osadenstva školy. Úlohou KCHL Jasov bolo vykonať detekciu neznámej nebezpečnej látky v chemickom laboratóriu a zhodnotenie rozsahu účinkov na živú silu. Úlohou HaZZ bolo vykonať prvotný prieskum a v súčinnosti s KCHL Jasov aj chemický prieskum, vyhľadať možné osoby nachádzajúce sa v objekte a poskytnúť prípadnú prvú pomoc, zabrániť šíreniu nebezpečnej látky a následne ju zlikvidovať. Úprimné poďakovanie chceme vyjadriť aj zamestnancom Colného úradu v Michalovciach za vysoko profesionálnu prezentáciu aktivít. Našim žiakom boli prezentované aktivity, ktoré bežne nevidia: ukážky služobnej kynológie, zadržanie páchateľa, ktorý pašuje zakázaný tovar – cigarety, drogy, jeho spacifikovanie aj odzbrojenie. Mladších aj starších žiakov zaujala pojazdná kancelária aj zbrane. Dozvedeli sa, že úlohou Finančnej správy SR je vykonávať dohľad nad dodržiavaním zákonov, plniť úlohy v oblasti s nelegálnym dovozom, zisťovať zodpovednosť fyzických a právnických osôb za porušenie colných a daňových predpisov, čím bola prezentovaná aj dôležitosť a opodstatnenosť tejto inštitúcie. Na súčinnostnom cvičení sa zúčastnil prednosta OÚ Michal Vohar a vedúci Odboru krízového riadenia OÚ Snina Roman Gallik, ktorým ďakujeme za ústretovú spoluprácu.

RNDr. Iveta Lazorová


Potulky gymnazistov večným mestom Rím

14.11.2017.

Mnohí poznáme slávny výrok: „Všetky cesty vedú do Ríma“. To sa nepochybne týka aj študentov Gymnázia v Snine, Študentská 4, ktorí koncom októbra navštívili večné mesto, Rím.
Johann Wolfgang Goethe o Ríme píše: „Rím presahuje všetky naše predstavy,“ a naozaj sa nemýli. Metrom sme sa najskôr presunuli zo zastávky Anagnina smerom na S. Giovani, kde našu pozornosť upútali mohutné hradby, ktoré slúžili ako obranná pevnosť pred nájazdmi barbarov. Naša sprievodkyňa Veronika nás čakala pri bazilike sv. Jána v Lateráne, najdôležitejšej a najvýznamnejšej stavbe kresťanského sveta, bývalom sídle pápežov. Túto baziliku dal vybudovať cisár Konštantín Veľký na znak víťazstva nad nepriateľom v znamení kríža, ktorý sa mu prisnil. Konštantín Veľký zrovnoprávnil kresťanstvo s ostatnými rímskymi náboženstvami. Pokračovali sme v rozprávkovej prechádzke po uliciach Ríma, ktorému základy dali starí Rimania. Prechádzať sa po uliciach, po ktorých sa prechádzal cisár Nero, ktorý vypálil Rím, Caesar, ktorý bol zabitý v Il Foro Romanum v roku 44 p.n.l. a je známy, že dobyl takmer celú Európu, bolo úžasne a slovami neopísateľné. Sledovali sme typickú architektúru - vysoké bytové domy s úzkymi, vysokými oknami s okenicami, na vrchných poschodiach nechýbali terasy, ktoré ponúkali úchvatnú scenériu. Pomaly sme sa presunuli azda k najzaujímavejšej pamiatke antického Ríma, Koloseu. Mohutná stavba slúžila ako amfiteáter. Rozkaz na jeho vybudovanie dal cisár Vespasianus v roku 72. Na stavbe pracovali prevažne Židia zajatí a prevezení z Judei po zničení Jeruzalema. Pôvodne slúžilo na rôzne hry a zápasy. V roku 404 po Kr. boli gladiátorské zápasy zakázané, v 6. storočí sa skončili aj zápasy s divými zvieratami. V 13. storočí bola budova premenená na pevnosť. Od 15. storočia slúžila budova ako kameňolom – kamene z Kolosea sa použili na výstavbu Palazzo Venezia, Palazzo della Cancelleria a Baziliky Sv. Petra. Pápež Benedikt XIV. v 18. storočí ťažbu kameňa ukončil tak, že budovu zasvätil kresťanským mučeníkom, ktorí tu údajne zahynuli. K budove sa viaže slávne proroctvo, ktoré v 8. storočí vyslovil Beda Venerabilis: „Kým stojí Koloseum, bude stáť Rím. Keď padne Koloseum, padne Rím. A keď padne Rím, padne aj svet.“ V našom putovaní sme pokračovali popri mestskej radnici, kde sa nachádza socha Marca Antónia, popri Il Foro Romanum smerom ku štátnemu pomníku Viktora Emanuela II., Sardínskeho kráľa, muža, ktorý sa výrazne pričinil o zjednotenie Talianska. Vrchol pamätníka ponúkal úžasný panoramatický výhľad na mesto. Pamätník sa nachádza na benátskom námestí, kde sa začína ulica Via dell corso, na ktorej sa niekedy konali preteky konských záprahov. Príjemný deň sme ukončili voľným programom, počas ktorého sme mali možnosť vychutnať si pravú taliansku kuchyňu - pizza, spagetti, lasagne, pasta atď. Po náročnom dni sme sa rozhodli presunúť sa do hotela Laurence, kde sme boli ubytovaní. V tom momente sme ešte netušili ako to môže vyzerať v metre v piatok večer. Metro bolo preplnené a všetci sme sa dostali na konečnú zástavku Anagnina až na štvrtý pokus. Na druhý deň nás čakal veľmi bohatý program – Vatikánsky mestský štát. Opäť sme museli podstúpiť cestu verejnou dopravou. Vystúpili sme na zástavke Ottaviano, ktorá bola vzdialená od Vatikánu asi 200 metrov. Museli sme vyčkať rad pred Vatikánskymi múzeami, keďže o Vatikán je obrovský záujem. Mali sme možnosť vidieť Múzeum papa mobilov, múzeum ikonografie, múzeum orientálnych kultúr v kontexte misijného života katolíckej cirkvi, Sixtínsku kaplnku, ktorá je miestom konania tzv. konkláve, t.j. voľby najvyššieho pontifika. Steny sixtínskej kaplnky zdobia renesančné fresky, ktoré namaľoval Michelangelo Buonarotti. Na strope sa nachádza najznámejšia freska: „Stvorenie sveta“. Prehliadku Vatikánu sme ukončili na Piazza di S. Petro (Námestie sv. Petra). Na námestí nás čakala ďalšia sprievodkyňa Ivanka. Naša prehliadka mesta pokračovala popri Castel d´angello (Anjelský hrad), ktorý bol niekedy sídlom pápeža. Po najväčšom námestí Ríma - Navona, sme dorazili k veľmi známej antickej stavbe – Panteón, ktorá je jednou z najlepšie zachovaných a najfantastickejších stavebných pamiatok Ríma. Potom sme sa presunuli k najznámejšej fontáne na svete - Fontata di Trevi. Naše potulky sme ukončili pri Španielskych schodoch na Piazza di Spagna. Na tretí deň nášho pobytu v Ríme bola našou prvou zástavkou nádherná Bazilika sv. Petra vo Vatikáne. Pod Bazilikou sa nachádza tzv. nekropola, t.j. mesto mŕtvych, pretože Vatikán je postavený na mieste kde kedysi bol jeden z najväčších Rímskych cintorínov a taktiež hrob sv. Petra, ktorý bol popravený ukrižovaním na mieste, kde dnes stojí Bazilika. Ako je zvykom každú nedeľu o 12.00, vo Vatikáne sa sv. Otec František prihovoril veriacim, požehnal pútnikom a svoj príhovor zakončil modlitbou Anjel Pána. Vidieť sv. Otca to bol najväčší zážitok z celej exkurzie. Aj keď stál na okne v apoštolskom paláci a voľným okom nebol dobre viditeľný, celý prejav bolo možné sledovať i na Veľkoplošných obrazovkách. V závere exkurzie sme navštívili niekoľko kostolov, napr. Baziliku svätého Petra v reťaziach a Baziliku Panny Márie Snežnej. Videli sme relikvie reťazí, v ktorých bol väznený sv. Peter, hrob pápeža Júliusa II. so slávnou sochou Mojžiša od Michelangela. Po zotmení sme sa metrom presunuli k nášmu autobusu a plní nezabudnuteľných zážitkov a pocitov sme vyrazili na cestu domov. Spoznali sme novú kultúru, nový jazyk a hlavne sme utužovali naše priateľské vzťahy. Chceme poďakovať pani profesorke PhDr. Tamile Drozdovej, ktorá v spolupráci s CK Galanda, ktorým patrí taktiež veľká vďaka, zorganizovali tento výlet. Veľká vďaka patrí aj pani riaditeľke RNDr. Ivete Lazorovej, ktorá umožňuje a podporuje cestovanie študentov Gymnázia v Snine. A nakoniec veľké Ďakujem patrí aj všetkým profesorom, ktorí sa zúčastnili exkurzie, pani zástupkyni RNDr. Danke Barnovej, Mgr. Alena Juškovej a Mgr. Martine Rosičovej. Taktiež nesmieme zabudnúť na tie najúžasnejšie sprievodkyne na svete Veroniku a Ivanku, ktorým patrí taktiež veľká vďaka. „Ci auguriamo di tornare a Roma. Arrivederci. Grazie.“ („Dúfame, že sa do Ríma vrátime. Dovidenia. Ďakujeme.“)

Juraj Danko, VII. SEPTIMA


Eurokomisár Maroš Šefčovič s gymnazistami o Energetickej únii

14.11.2017.

Gymnázium v Snine už niekoľko rokov v rámci skvalitňovanie výučby siaha po moderných technológiách a inovatívnych prístupoch. Samozrejmosťou vyučovacieho procesu sú besedy, prednášky a videokonferencie s rôznymi osobnosťami verejného života.
Inak tomu nebolo ani 2. novembra, kedy mali členovia tímu EPAS a študenti VII. SEPTIMY, tretieho a štvrtého ročníka možnosť vymeniť tradičnú vyučovaciu hodiny za Skype besedu s jedným z najúspešnejších slovenských diplomatov, eurokomisárom pre energetiku a podpredsedom Európskej komisie, pánom Marošom Šefčovičom.
Po úvodnom príhovore, v ktorom bol hosť besedy stručne predstavený, mu bolo prenechané slovo. Eurokomisár Maroš Šefčovič prítomných informoval o vízii a stave realizácie Energetickej únie v rámci EÚ, o aktuálnom priebehu plnenia Parížskej dohody. Venoval sa využívaniu alternatívnych zdrojov energie a ich vplyvu na životné prostredie. Objasnil výhody veterných elektrárni a iných obnoviteľných zdrojov energie. Prezentoval postoj EÚ k využívaniu dieselových motorov a k regulácii v leteckej doprave. Predstavil víziu používania elektromobilov ako alternatívneho spôsobu hromadnej dopravy, ktorá sa javí ako logická voľba do budúcnosti aj z dôvodu zefektívnenia dopravy a znižovania nehodovosti spôsobenej ľudským faktorom.
Množstvo zaujímavých a pútavo prezentovaných informácií spôsobilo, že čas vyhradený pre besedu ubehol neuveriteľne rýchlo. Študenti sa s Marošom Šefčovičom rozlúčili s presvedčením, že diskutované témy si bezpochyby zasluhujú ďalšiu pozornosť.

Oliver Leško, II. B


O bezpečnom internete na Gymnáziu v Snine

7.11.2017.

Dňa 2. 11. 2017 sa na pôde Gymnázia v Snine konala zaujímavá a podnetná beseda týkajúca sa kybernetickej bezpečnosti. Akcia sa konala pod záštitou Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI). Besedu viedol Maroš Kirňák, absolvent sninského gymnázia, ktorý je v súčasnosti študentom magisterského stupňa Fakulty sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského. Ako bývalý riaditeľ programu Kybernetická bezpečnosť a zároveň člen tímu expertov SSPI fundovane, no zároveň zrozumiteľne informoval o histórii i aktuálnych poznatkoch v oblasti kybernetiky. Priblížil Koncepciu kybernetickej bezpečnosti Slovenskej republiky na roky 2015 – 2020 a zdôraznil dôležitosť medzinárodnej kooperácie pri jej plnení. Študentov zaujal výkladom o kybernetických útokoch a možnostiach ich prevencie. Upozornil na fakt, že kyberútokmi nie sú ohrozené len veľké spoločnosti a nadnárodné korporácie, ale aj bežní občania. V tejto súvislosti mali študenti možnosť otestovať si kvalitu svojich prihlasovacích údajov a mieru bezpečnosti používateľských účtov. Zároveň sa naučili, ako si overiť, či sa nestali obeťou verejného úniku informácií.

Oliver Leško, II. B


Oznam

5.11.2017.

V centre európskeho diania

2.11.2017.

Koncom októbra sa koordinátorka programu Ambasádorská škola EP PaedDr. Silvia Regecová spolu s jednou z najaktívnejších juniorambasádoriek Simonou Regecovou (II. A) zúčastnili študijnej návštevy Európskej komisie, Rady Európskej únie a Európskeho parlamentu v Bruseli, ktorú organizovalo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Gymnázium, Študentská 4, Snina sa tak stalo súčasťou tímu dvadsiatich piatich Slovákov, ktorí počas dvoch dní navštívili všetky dôležité miesta, na ktorých sa rozhoduje o osude Európskej únie a sčasti i Slovenska.
Keďže väčšinu hostí tvorili stredoškoláci a ich pedagógovia, celý program bol pripravený tak, aby zaujal najmä mladú generáciu a podnietil ju k vyššiemu záujmu o európske záležitosti. V sídle Európskej komisie – v známej budove BERLAYMONT absolvovali účastníci prednášky a besedy o úlohe a fungovaní EK, o riešení environmentálnych hrozieb z pozície EÚ, či o Energetickej únii . Najväčším a prekvapujúcim zážitkom pre všetkých bolo určite nečakané stretnutie slovenskej skupinky s predsedom Európskej komisie pánom Junckerom. Všetci zúčastnení so záujmom prešli i zákutiami budovy Rady Európskej únie – JUSTUS LIPSIUS. Vidieť sály a konferenčné miestnosti, kde ešte pred týždňom rokovali hlavy členských štátov EÚ, to človek nezažije každý deň. Zavŕšením programu bola návšteva budovy Európskeho parlamentu, prednáška s diskusiou o tejto európskej inštitúcii a prehliadka rokovacej sály.
Exkurzia bola veľmi podnetná, účastníci si z nej odniesli množstvo zaujímavých informácií „z prvej ruky", stretli zaujímavých a inšpiratívnych ľudí a v neposlednom rade zažili trochu atmosféry mesta, ktoré sa zvykne nazývať aj hlavným mestom Európy.

PaedDr. Silvia Regecová


Juniorambasádori z gymnázia v Európskom parlamente

25.10.2017.

Minulý týždeň sa tím 11 junior ambasádorov z Gymnázia, Študentská 4, Snina opäť zúčastnil pracovného dňa v Európskom parlamente v Štrasburgu. Je to ešte len necelý polrok, čo naši študenti obdivovali krásy severného Talianska, Tirolska a, pre nás už známeho, Štrasburgu, keď prišla ďalšia príležitosť precestovať Európu. Po víťaznom umiestnení v programe Ambasádorská škola Európskeho parlamentu, ktorého úlohou je šíriť osvetu o Európskej únii a jej významu pre ľudí v regiónoch, sme získali možnosť s našimi kolegami z Hlohovca navštíviť opäť Budovu Louisa Weissa, čo je slávne sídlo Europarlamentu vo Francúzsku a ako vždy, nezostalo len pri tom.
Exkurziu sme odštartovali v južnom Nemecku, konkrétne na zámku Neuschwanstein, ktorý je považovaný za najkrajší zámok sveta a je súčasťou Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Po prehliadke tejto bavorskej dominanty, ktorú nechal kráľ Ľudovít II. postaviť ako symbol svojej moci, naša cesta ďalej pokračovala do hlavného mesta spolkového štátu – do Mníchova. Ten svojou jedinečnou atmosférou obohatenou o čaro jesenného popoludnia predstavoval príjemnú zastávku na našom tripe.
Najdôležitejšou destináciou bol pre náš tím určite alsaský Štrasburg, v ktorom sme opäť raz prežili Euroscola day na pôde EP, kde sme prezentovali svoje školy a krajinu a kde sme ako vždy stretli množstvo aktívnych mladých ľudí z celej Európy, čo nám dalo možnosť diskutovať s nimi a zahĺbiť sa do problematiky európskeho diania z pohľadu iných krajín a kultúr.
Ani mesto slávneho Mozarta nesklamalo. Známy Salzburg, alebo po našom Soľnohrad, je skutočne mesto hudobníkov a kultúry. Klasická hudba na ulici, malebné uličky, kaviarne či cukrárne ukázali, že rakúske mestá svoje čaro naozaj majú.
Salzburg bol našou poslednou zástavkou, avšak pevne veríme, že nie posledným miestom, ktoré tento školský rok ešte navštívime. Cestovanie bez hraníc patrí medzi najväčšie výhody spoločnej Európy, ktorú všetci spoločne tvoríme a budujeme. Každý z nás prispieva do tohto obrovského spoločenstva národov svojou, i keď drobnou, čiastkou. Zaostávať nechceme ani my gymnazisti a aj preto budeme v našich aktivitách naďalej pokračovať, aby sme aj my priložili svoju ruku k tomuto spoločnému dielu.

Dávid Revák IV.B


Exkurzia na AO na Kolonickom sedle

7.10.2017.

Dňa 5. X. 2017 sa študenti I. Prímy, II. Sekundy a III. Tercie nášho gymnázia zúčastnili Dňa PSK organizovaného na Astronomiskom observatóriu na Kolonickom Sedle.
Odborní pracovníci Vihorlatskej hvezdárne v Humennom M. Maturkanič, P. A. Dubovský a Mgr. P. Mikloš pod vedením riaditeľa hvezdárne RNDr. I. Kudzeja CSc. informovali našich študentov o technickom vybavení observatória, výsledkoch pozorovania na observatóriu, histórii kozmonautiky, ukázali nám "umelú nočnú oblohu" a orientáciu na nej a poskytli informácie o Parku tmavej ohlohy Poloniny.

so


Noc výskumníkov 2017

29.9.2017.

29. 9. 2017 sa študenti II.A a II. B nášho gymnázia zúčastnili 11. ročníka prestížneho festivalu vedy na Slovensku – Európska Noc výskumníkov 2017 v Košiciach. Motto tohtoročného festivalu bolo "Made by Science – Vytvorené vedou". Noc výskumníkov 2017 sa nám snažila poodhaliť vedu našej každodennej rutiny.
V priestoroch obchodného centra Atrium Optima sme videli 66 vedeckých stánkov a prezentácií z – Technickej univerzity v Košiciach, Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Prešovskej univerity v Prešove, Ekonomickej univerzity v Bratislave, Žilinskej univerzity v Žiline a výskumných ústavov Slovenskej akadémie vied: Kreatívna škola pipetovania, Zaujímavý svet experimentálnej fyziky, Tajomný svet neurónov, Častice v službách človeka, Matematika v experimentoch, Od buniek ku kométam, Plazy a ľudia, S ďalekohľadom na cestách, Človek v informačnej bezpečnosti, Ovládaj robota, Supravodivosť a nízke teploty, modely strojov, lietadiel a áut, ekologické chovateľstvo a veľa ďalších zaujímavostí.

so


Oznam

21.9.2017.

Oznam

9.9.2017.

Letný IT tábor v sninskom Gymnáziu

31.8.2017.

Prázdniny sa ešte ani neskončili a Gymnázium v Snine na Študentskej ulici ožilo: 23 dievčat a chlapcov už od 21. augusta zasadli za počítače našich učební informatiky. Celý týždeň mali možnosť zoznámiť sa s programovaním aj netradične z iného uhla pohľadu.
Každá z troch programátorských skupín – Lego roboty, App Inventor a Python – si našla svojich priaznivcov. V prvej skupine žiaci pracovali od jednoduchých konštrukcií áut z lega až po vyspelých robotov naprogramovaných na vykonávanie rôznych úkonov (aj ohadzovanie sa guličkami ). Ďalšia skupina sa hravou formou naučila orientovať sa v prostredí App Inventor určenom na programovanie aplikácií pre mobilné zariadenia so systémom Android. Po prvých troch dňoch si už žiaci vedeli vytvoriť vlastnú hru, ktorú mohli ukázať a ďalej zdieľať nielen svojim kamarátom, ale aj v Google obchode. No a pre tých viac zdatných starších žiakov boli pripravené úlohy na prekonanie záludností programovania v jazyku Python, ktorý môžeme prirovnať k populárnym a moderným jazykom používaným v praxi ako je Java alebo C++.
S prispením Košice IT Valley (doplnenie robotických súprav, tričko pre každého účastníka a každý deň úžasné občerstvenie) a pod vedením skúsených lektorov – vyučujúcich informatiky Mgr. Martiny Rosičovej a Ing. Štefan Ontkoviča dal IT tábor skvelú možnosť získať resp. rozšíriť potrebné zručnosti v oblasti robotiky a programovania predovšetkým tým žiakom, ktorí o to majú záujem, a teda nie sú len obyčajnými používateľmi, ale chcú byť v budúcnosti informatikmi, tvoriacimi pre spoločnosť čosi nové, užitočné, či zábavné.

Veronika Britanová, III. B


Oznam

21.8.2017.

© ® 1.7.2010.